wtorek, 2 listopada 2010

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i ryżu

No właśnie, to wszystko było już w poprzednim poście. W każdym razie chcę Wam przedstawić nowego autora tegoż bloga. Zaria, moja 13-letnia kuzynka, wprowadzi nowe spojrzenie na gotowanie. Myślę, że trochę go odświeży. No i oczywiście zawsze lepiej robić coś w towarzystwie:).
A więc (nie zaczynamy zdania od a więc) Zaria będzie od czasu do czasu wpadać i zostawiać po sobie ślad w postaci posta.

Sałatka. Tak prosta, że aż śmieszna. Tak smaczna, że znika błyskawicznie. Świetnie nada się na rodzinny obiad albo kolację w bliskim gronie. Możesz też poeksperymentować z dodaniem ziół prowansalskich albo ostrej papryki w proszku.
składniki (na 6-8 porcji):
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju, olej odlej
  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej
  • ½ szkl białego ryżu
  • 4 łyżki majonezu (lub 2 majonezu i 2 sosu czosnkowego)
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odsącz.
W misce wymieszaj tuńczyka, kukurydzę i ryż. Dodaj majonez i ocet, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wstaw do lodówki na 30 minut.
Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. jakoś nigdy do niej ryżu nie dodaję. a szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta prosta sałatka jest wyjątkowo pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tuńczyka często robię z ryżem (chodzi mi oczywiście o sałatkę). Jest to rzeczywiście dobre zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubie taka salatke:) fajnie, ze mi o niej przypomnialas:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam taką podobną ale bez ryżku. Jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  6. tuńczyk i ryż bardzo się lubią. często robię taką sałatkę, albo z groszkiem albo z kukurydzą właśnie;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za wpis i pozdrawiam:)

spamowi mówię NIE!

Zobacz też

Related Posts with Thumbnails